Olika yrken på en restaurang

 

På en lite större restaurang jobbar det en hel del människor. Det krävs faktiskt mer personal än man kan tro för att allt ska flyta på riktigt bra. Här tar vi upp några av de vanligaste yrkena man kan stöta på vid ett restaurangbesök.

Kock

I alla restaurangkök finns en eller flera kockar. Är kockarna flera till antalet brukar det finnas en kökschef som har det huvudsakliga ansvaret för matlagningen och köket som helhet. Kockarna lagar den varma maten som serveras och de ser också till att förbereda ingredienser inför kommande dagar. Det finns utbildningar att gå om man vill bli kock och många gånger är det en förutsättning för att kunna anställas.

Kallskänka

En eller flera kallskänkor brukar också finnas. De hanterar kall mat som sallad och kan också arbeta med uppläggning samt presentation av mat. Kallskänkorna sköter i regel också catering och förbereder ingredienser till salladsbar och buffé.

Serveringspersonal

Serveringspersonalen är kanske de personer som matgästerna ser allra mest av. Det är nämligen den här personalen som ser till att maten kommer på plats på borden, de dukar, tar emot betalning och servar på andra sätt. Ofta har serveringspersonalen också tändare på sig för att kunna tända levande ljus samt öppnare för flaskor av olika slag.

Sommelier

Sommelieren har koll på vinerna som restaurangen erbjuder. I regel finns bara en sommelier på finare restauranger. På mindre sådana är det serveringspersonalen som ska ha koll på vilka viner som passar till vilka rätter. Sommelieren tar också fram en passande vinmeny, sköter dekantering och ser till att vinerna förvaras samt serveras rätt. Om restaurangen erbjuder vinprovningar är det i regel sommelieren som håller även i dem.

Hovmästare

Hovmästaren är en person som tar emot gästerna, visar dem till rätt bord och som delar ut menyn på restaurangen. På mindre restauranger finns sällan hovmästare, utan ofta får serveringspersonalen sköta även dennes arbetsuppgifter.

Städ och disk

Efter att det serverats och lagats mat samt dryck i en restaurang under en hel dag behöver det städas. Större restauranger har i regel särskilt anställda diskare samt städpersonal som sköter det arbetet. Disken tas vanligen omhand under tiden mat lagas och serveras. Det sker med stora diskmaskiner, undantaget finare glas och tallrikar som ska diskas för hand. Även grytor och andra kärl ska diskas. Ofta görs det sent på kvällarna eller rent av på natten när restaurangen har stängt.

Såväl kök som restaurang och andra utrymmen ska städas efter att restaurangen stängt. Arbetet kan ta en del tid och det är viktigt att det görs väldigt noggrant för att restaurangen ska ge ett gott intryck på gästerna.

Bartender

Om restaurangen har en större bar där det serveras drinkar är det vanligt att det finns en bartender på plats. Bartendern ska ha kunskap i hur olika drinkar blandas och kring vilka sådana som passar till olika rätter. Bartendern bör också ha koll på olika alkoholfria alternativ.