Laga restaurangmat hemma

Det senaste året har vi inte kunnat gå på restaurang i samma mån som vi gjorde tidigare. Vi är många som saknar att få maten lagad till oss av någon som är utbildad och erfaren i köket. Men det finns möjlighet för dig att laga restaurangmat hemma. Många drar sig från att lära sig laga mat likt de som serveras på restauranger. Men bara du ser bort ifrån de mest komplicerade maträtterna så kan du lära dig de enklare. Är till exempel pasta carbonara en favoriträtt så finns det recept på nätet som är lätta att följa och goda att äta.

Men för att få till en känsla av restauranglagad mat hemma finns det några saker du kan tänka på:

Köp rätt råvaror

Något som restauranger och dess kockar är noga med är att deras råvaror och livsmedel ska vara av bra kvalitet. Välj gärna produkter som är ekologiska och lokala. För att slutresultatet av din valda maträtt ska vara lika bra och av högre kvalitet så välj färska istället för frysta råvaror. Det gäller både kryddor och kött. Den bästa kvaliteten av till exempel fisk är den du köper färskt över disk. Sedan finns det småsaker du kan tänka på men som kommer att göra skillnad i smak. Istället för att använda vanligt bordssalt kan du använda ett finare salt eller flingsalt och välj oljor med högre kvalité.

Rätt utrustning

På restauranger finns det en hel del utrustning som används av kockar och kökspersonal som både förenklar deras arbete men som också gör en viss skillnad i maten de sedan serverar. Tycker du till exempel om att äta pasta kan det vara värt att investera i en pastamaskin. En annan sak som är viktig i ett restaurangkök är att det ska vara rent och organiserat vilket också är något du kan tänka på när du lagar mat hemma.

Lägg ner tid

Något annat som kommer att göra skillnad i din matlagning är hur mycket tid du lägger ner. Det finns såklart maträtter som går snabbt att laga men det kan ändå krävas att du lägger ner tid på planering, inköp och förberedelser. Om du är helt ny i köket eller om du vill avancera dina kunskaper så krävs det att du lägger tid på att lära dig och förbättra dig. För att en kock ska bli en bra kock krävs det både kunskap och erfarenhet oavsett om du är yrkesverksam eller tycker om att laga mat på hemmaplan.

Använd termometern

En annan grej som kommer att göra skillnad i din matlagning är om du använder en termometer. Rätt värme under rätt lång tid gör den där perfekta biffen du ätit på restaurang. Oavsett vilket sorts kött du tillagar kan det vara värt att använda en termometer för att se när den är redo för servering. Hur länge det ska tillagas och till vilken temperatur kan variera.