Hitta en bra lokal

 

Att hitta en bra lokal att driva restaurangen i är A och O. Den måste vara rymlig nog, ligga på en bra plats och lokalen ska vara lämplig överlag. Det ska gå att inreda en matsal och ett kök, samt eventuellt andra utrymmen. Men vad mer bör man tänka på när det gäller lokalen?

Var ska restaurangen ligga?

En av de allra första sakerna man bör fundera över är var man vill att restaurangen ska ligga. Ska den ligga centralt eller vill man att den ligger lite mer avlägset? En fördel med en centralt belägen restaurang är att den i regel kan få fler besökare, och den blir lättare att hitta också för turister.

Kan man störa grannar?

När det gäller val av lokal för restaurangen bör man också fundera över om det finns grannar som kan störas. Om så är fallet kanske man inte kan spela hög musik, man kan behöva extra ventilationsanläggningar som inte heller får låta för högt, och man kanske tvingas stänga tidigare på kvällarna för att ta hänsyn. Det kan särskilt gälla om restaurangen har en bardel där det kan bli lite extra livat på kvällarna.

Hur ska inredningen se ut?

Lokalens inredning ska vara inbjudande. En mörk och tråkig restaurang är det inte många gäster som gillar. Det bör istället vara ljust och välkomnande. Om restaurangen har mörka väggar bör man satsa på ljusa möbler och detaljer. Det tål också att tänkas på att kökets placering inte bör vara allt för störande för matgästerna. Smällande ljud, konversationer med lite högre ljudnivå och matos är inget gästerna uppskattar att sitta och äta i. Ett öppet kök där gästerna kan se maten lagas kan förvisso vara spännande, men det kan också störa ganska rejält.