Några tips om du vill öppna restaurang

I den värld vi lever i just nu, det vill säga med en pandemi över hela världen, tar restaurangbranschen väldigt mycket stryk. Det gäller inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Men i Sverige har bland annat begränsade öppettider och begränsade tider då alkohol får serveras gjort att intäkterna för många restauranger minskat drastiskt. Det är givetvis lätt att förstå att resultatet blir negativt när man inte för ha öppet när man vill eller när man inte får servera ur hela sitt sortiment. Men trots allt så kommer det en vändning så småningom. Nu är vaccineringen mot covid-19 igång och mot slutet av sommaren kan förhoppningsvis mycket återgå till det normala.

Funderar du på att starta restaurang?

Går du i valet och kvalet där hemma om du ska starta restaurang? Kanske har det varit en livsdröm du haft, eller så har du kanske blivit av med jobbet på grund av pandemin. Då kanske det så smått börjar bli dags att sätta dina planer i verket. Det kan dock vara smart att vänta till alla restriktioner för restaurangerna har hävts så att du slipper börja i uppförsbacke.

Saker att tänka på innan du öppnar din restaurang

Det finns mycket du måste tänka på innan du ger dig i slag med att öppna en restaurang. Först och främst måste du ha ekonomi till det, alternativt ta ett företagslån. Därefter måste du hitta en vettig lokal som är anpassad för din typ av restaurang. Här får man kanske jämföra hyra för en lokal mitt i stan kontra hyra för en restaurang lite mer i utkanten. En lokal mitt i stan kan leda till mer spontana restaurangbesök eftersom fler människor passerar.

Inredning

När du hittat din lokal ska du se till att inreda den fint. Här bör man, vilket de flesta gör, inreda den efter restaurangens tema. Är restaurangen belägen nära vattnet kan havet vara ett bra tema, är den en asiatisk restaurang bör inredningen vara därefter, och är det en persisk restaurang bör man exempelvis inreda med en hallmatta i persisk stil och därefter bygga vidare från det. Du kan själv välja vilken storlek som passar just för dig.

Personal

En viktig del för att din restaurang ska fungera och bli framgångsrik är att anställa bra personal. Dina kockar bör således ha bra erfarenhet och få lön därefter. Om de lägger kärlek på maten kommer gästerna på restaurangen att märka det. På samma sätt är det viktigt med trevliga och uppmärksamma servitörer och servitriser som gör allt för gästerna med ett leende på läpparna. Om du har det, så har du redan där kommit en bra bit på vägen mot en lyckad och populär restaurang.